30.11.2022 р. в Бібрському опорному ліцею ім. Уляни Кравченко відбувся
STEAM-урок: «Яворівський пиріг. Історія. Користь. Хімічний склад. Культура споживання».
Урок підготували: вчитель історії
Л.Т. Шах, вчитель хімії О.Р. Чубій, вчитель основ здоров‘я О.Л. Кіцак і вчитель технологій та трудового навчання
Л.І. Баран.
Здобувачі освіти реалізовуючи цей проект підготували:
історію Яворівського пирога, який є елементом нематеріальної спадщини України;
історію вирощування гречки і картоплі та їх корисні властивості;
дослідили хімічний склад цих продуктів;
за допомогою дослідів виявляли натуральні продукти і продукти із хімічними добавками;
декорування та сервірування столу, детально продемонстрували правила етикету за столом.
Яворівський пиріг- внесений до переліку нематеріальної культурної спадщини представляючи всю Україну, і це дуже важливо, оскільки свідчить про незламність української культури та її життєздатність, попри всі намагання російського агресора знищити ідентичність.
Подають яворівський пиріг по-різному: і зі сметаною, і з сиром, з борщем, і навіть з холодцем.
"Унікальність його ще в тому, що він є самодостатнім. Якщо завжди бажають один одному: хліб і до хліба, то власне в пирогу є і хліб, бо він в тісто завернений, і до хліба, бо в ньому є і картопля, і гречка. А ще є 12-14 способів, ми нарахували, подачі пирога".
|