Головна

Історія закладу освіти

Адміністрація ліцею

Її ім'я носить наш заклад освіти Новини

Методоб'єднання Методичний кейс інновацій Учасникам освітнього процесу Проект 'Інтелект України'

Нормативно-правові документи, на яких базується діяльність ліцею Прозорість та інформаційна відкритість закладу Результативність роботи

Протидія булінгу

Клас безпеки

Профорієнтація школярів

Цифровізація освітнього процесу у закладі освіти Контакти





15:10 12.11.2023

Відзначення 105-ої річниці створення Західноукраїнської Народної Республіки

✅1 листопада в Україні відзначають 105-тю річницю створення Західноукраїнської Народної Республіки.
Саме цього дня 1918 року у Львові почалось Листопадове повстання, що зумовило створення ЗУНР.
Події відбулися в умовах, коли світ із великим застереженням сприймав будь-яку ідею української незалежності. Цієї ідеї боялися сили, що прагнули зберегти Російську і Австро-Угорську імперії як запоруку тодішньої міжнародної системи.
Українська Народна Рада звернулася до австрійського уряду про передачу їй усієї повноти влади у Галичині та Буковині й отримала категоричну відмову.
У ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918-го стрілецькі частини на чолі з сотником Дмитром Вітовським зайняли всі найважливіші урядові установи у Львові. Над Ратушею був піднятий синьо-жовтий національний прапор. Водночас Польща, не бажаючи втратити Галичину, розпочала військові дії.
Листопадовий зрив називають проривом у свідомості, адже саме тоді, за твердженням істориків, українці зрозуміли, що можливе існування незалежної української держави.
Історія ЗУНР – символ нашого споконвічного прагнення свободи. Вільна Україна завжди була найвищою метою, за яку боролись і вмирали, в яку вірили її найкращі сини і доньки. Ми живемо у час війни, яку нам нав’язала Росія. Нам знову доводиться відстоювати Незалежність надзвичайно дорогою ціною. Та ми повинні пам’ятати кожен крок, який наблизив наш народ до здобуття волі, і передавати з покоління в покоління історію про ці дні.
всі новини